kruimelvlaai1

Recept: Kruimelvlaai

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Als échte Limburgse kan ik er natuurlijk niet omheen: de vlaaien! Een vlaai is pas officieel een vlaai, wanneer deze bestaat uit een platte bodem van deeg, met openstaande randen. Daarnaast wordt de vulling ook altijd meegebakken met de bodem. Dit betekent dus dat slagroom juist niet op een vlaai thuis hoort. De bekende aardbeienvlaai is bijvoorbeeld een misopvatting van een typische vlaai. Maar dit betekent natuurlijk niet dat deze niet lekker is. Een voorbeeld van iets wat wel officieel een vlaai is: de kruimelvlaai!

Succes met het maken van een echte en lekkere Limburgse vlaai!

Benodigdheden

Vlaaivorm 28 cm doorsnee

Ingrediënten

Gistdeeg
250 gram patentbloem
100 ml melk
30 gram roomboter op kamertemperatuur
½ ei
50 gram kristalsuiker
15 gram verse gist (of 4 gram gedroogde gist)
2 gram zout

Banketbakkersroom
500 ml volle melk
50 gram maïzena
50 gram kristalsuiker
3 eidooiers
1 vanillestokje

Kruimels
300 gram patentbloem
160 gram koude roomboter
125 gram kristalsuiker
25 gram vanillesuiker
Snuf zout

Extra
2 el Paneermeel

Bereiding

Gistdeeg
Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de verse gist op in de melk. (In het geval dat je gedroogde gist gebruikt voeg de gist dan toe aan de bloem). Doe de bloem, roomboter, suiker en ei samen met het melkmengsel in een kom en meng dit in eerste instantie met een lepel door. Voeg vervolgens het zout toe. Haal het deeg uit de kom en kneed het ongeveer 10 minuten op een bebloemd aanrecht door. Maak een bol van het deeg en doe het deeg terug in de kom. Dek de kom af met een natte theedoek (hierdoor zal het deeg niet uitdrogen). Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld, dit duurt ongeveer 1 uur. Je kunt de kom ook in lauwwarm water (van ongeveer 40 °C) zetten, om zo het rijzen te bevorderen.

Banketbakkersroom
Doe de suiker, maïzena, eidooiers en 50 ml volle melk in een ruime kom en roer dit goed door met een garde zodat er geen klontjes meer in zitten. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het merg en de peul toe aan de rest van het melk en breng aan de kook. Als de melk kookt, giet het dan al roerende door het maïzena-melkpapje. Doe het geheel terug in de pan en breng dit op zacht vuur aan de kook onder voortdurend roeren. Laat het ongeveer nog 2 minuten doorkoken, blijf nog steeds roeren. Giet de banketbakkersroom op een platte schaal en dek de room af met plasticfolie om een velletje te voorkomen. Doe voor gebruik de banketbakkersroom in kom en klop dit nog even door met een mixer.

Kruimels
Snijd de boter eerst in kleinere stukken en meng vervolgens alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en verkruimel dit tot kruimels.

Opbouw
Verwarm de oven voor op 190 °C (conventioneel). Kneed na het rijzen het deeg door en rol het uit tot 4 mm dikte. Vet een vlaaivorm in en leg hierin het deeg. Verwijder de randen door er met een deegroller overheen te gaan. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Verdeel de banketbakkersroom over de bodem en hier de kruimels over. Bak de vlaai 30 minuten af in de onderin de oven.

kruimelvlaai3
kruimelvlaai4
Geplaatst in Vlaai en getagd met , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.